1

Robert Dancs, micul român devenit un fenomen în Italia

Am fost de curând în țară și am mai ieșit cu prietenii la o poveste. Inevitabil s-a discutat despre imaginea pe care o au românii din Italia. Nu știu ce aș mai putea spune pentru că, în ultimii ani, mi-am cam epuizat toate subiectele, am auzit opinii, puncte de vedere, dezbateri serioase la nivel înalt. Am asistat la campanii neinspirate și costisitoare care ar fi trebuit să schimbe percepția italienilor asupra comunității românești. Cei care le-au gândit,  însă, au uitat un amănunt important: imaginea unei comunități e construită din imaginile individuale ale membrilor ei, iar italianul va “judeca” românii din perspectiva subiectivă a vreunul român pe care îl cunoaște personal:  fie că e vorba de muncitorul care i-a reparat  ceva în casă sau i-a montat mobila Ikea, badanta care îi ingrijește părinții neputincioși, asistenta pe care a cunoscut-o în vreun spital,  eleva căreia i-a predat italiana, studenta care îi e colegă la universitate,  hoțul care i-a spart casa ecc.

Am spus mereu că adevărații ambasadori în care statul român ar trebui să investească mai mult sunt cei peste 1 milion de români care trăiesc în Italia.  Unul dintre ei este Robert Dancs și, cum în Italia e foarte cunoscut, mi-am întrebat prietenii din țară dacă auziseră de el.  Răspunsul a fost, din păcate, unanim negativ. Robert e un băiat de 11 ani, născut în Italia, cu părinți români, din Borșa (unde se întoarce în vacanță în fiecare an), și care a devenit o adevarată vedetă în Italia, după ce anul trecut a fost protagonistul unei comedii de enorm success “Sole a catinelle”, semnată Gennaro Nunziante,  cu Checco Zalone. Băiatul a fost ales dintre 80 de candidați, apreciat fiind pentru talentul, naturalețea, modestia și bunul simț. Filmul a avut mare success la public asta și pentru că actorul care joacă rolul principal este un comic italian foarte cunoscut,  care e o garanție a succesului la public pentru toate filmele în care joacă. Imaginați-vă doar că un alt film al său , “Che bella giornata, a încasat mai mult decât “La vita è bella”, a lui Roberto Benigni.

Invitați în toate emisiunile de divertisment de la cele mai importante posturi de televiziune din Italia,  cei doi au vRobert Dancsorbit nu numai despre film, dar mai ales despre Robert, micul fenomen. În repetate rânduri Checco Zalone a spus că a fost norocos să îl întâlnească pe Robert, mai ales că tot filmul se concentrează în jurul personajului interpretat de el. “Nu știu cui ar trebui să-i mulțumesc, lui Dumnezeu sau României pentru succesul acestui film, a spus actorul”, care încheie adesea interviurile cu “Viva la Romania”.

Recunosc, m-am simțit bine auzind astfel de cuvinte, mai ales că sunt rare, și tocmai de aceea mam gândit să împărtașesc cu voi bucuria mea.